Middelbare school

Ook in het voortgezet onderwijs zijn workshops met Hubelino een groot succes. Je kunt de opdrachten bijvoorbeeld inzetten als kennismakinsactiviteit voor de brugklas, teambuilding voor de bovenbouw of een lessenreeks voor het technasium.

Informeer naar de mogelijkheden, we passen de invulling altijd aan jouw wensen aan. Lees ook de algemene informatie.

Kennismaking / teambuilding

Leerlingen gaan in groepjes van 3 of 4 samen een knikkerbaan bouwen. Ze krijgen hierbij een challenge om ze extra uit te dagen. Deze challenge zorgt ervoor dat leerlingen een plan moeten maken en samen moeten overleggen. Challenges kiezen we in overleg uit.

Lessenreeks

In de lessenreeks combineren leerlingen het bouwen van knikkerbanen met een onderwerp van een vak. Iedere volgende les wisselt het vak en loopt de moeilijkheidsgraad op. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

 • Geschiedenis ★
  Rollen door de tijd. De leerlingen bouwen een knikkerbaan en ze plaatsen grote gebeurtenissen op de goede volgorde in de knikkerbaan.
 • Natuurkunde ★
  Maak twee knikkerbanen met een hoogteverschil van 10 blokjes en met 10 bochten. De ene baan moet zo snel mogelijk zijn, de andere zo langzaam mogelijk.
 • Wiskunde ★★
  Leerlingen maken een knikkerbaan in de vorm van een beslisboom. Hoeveel van de rode knikkers komen ook in het rode eindpunt terecht?
 • Economie ★★
  Bij economie zitten de beslisbomen in het VWO programma. Leerlingen krijgen een economisch sequentieel spel voorgelegd en bouwen dit na.
 • Aardrijkskunde ★★★
  De leerlingen maken een waterkringloop. Hierbij gebruiken ze de uitbreidingsset ‘katapult’ om de knikker aan het einde van de knikkerbaan weer omhoog te schieten.
 • Biologie ★★★
  Leerlingen bouwen een bloedsomloop van het hart naar de longen en terug. Een rode baan voor zuurstofrijk en een blauwe baan voor zuurstofarme bloedbaan.