Basisschool

Wil je een echte Lego Master in je klas? Speciaal voor basisscholen heb ik een STEAM lesprogramma ontwikkeld met Duplo en Hubelino vol opdrachten die de leerlingen laten ontdekken. Het programma sluit aan bij bestaande leerlijnen en richt zich op alle groepen.

Hubelino maakt knikkerbanen die passen op Duplo bouwstenen. Deze zijn geschikt voor kinderen van alle leeftijden, door het bouwelement is er ruim voldoende uitdaging voor ook de oudere leerlingen.

Informeer naar de mogelijkheden, we passen de invulling altijd aan jouw wensen aan. Lees ook de algemene informatie.

In groepjes

De leerlingen krijgen de meeste aandacht wanneer ze in kleine groepjes de opdrachten uitvoeren. Steeds neem ik 4 tot 8 leerlingen mee uit de klas en ga individueel met ze aan de slag. Voor kleuters werkt het het beste als de groepsgrootte wat kleiner is, voor de de bovenbouw kan de groep wat groter zijn. Er zijn duidelijke instructiekaarten voor de leerlingen en natuurlijk help ik in het begeleiden van de kinderen.

Bij deze manier van werken kan ik de leerlingen veel persoonlijke aandacht geven en kan ik veel STEAM leerdoelen behandelen. Ook kan ik differentiëren naar het niveau van de leerling. Iemand die hoogbegaafd is krijgt een extra uitdaging, een ander die meer praktisch is ingesteld laat ik juist vooral veel bouwen.

Het programma bevat zeven verschillende soorten opdrachten waarin het STEAM-concept van uitdaging-denken-doen-delen gebruikt wordt. Voor welke uitdaging staat een leerling bij het doel van de opdracht. Waar moet hij aan denken, wat moet er gedaan worden en hoe deelt hij het resultaat. De opdrachten lopen op in moeilijkheidsgraad, net als de benodigde vaardigheden. De eerste vier opdrachten vallen in het CHC-model2 onder het kopje crystallized learning terwijl de drie opdrachten erna meer de categorie fluid learning horen.

Op de voorbeeldpagina vind je een overzicht van puzzels voor deze workshops.

Klassikaal

Leerlingen reageren enthousiast als ze met de hele klas Hubelino knikkerbanen mogen bouwen. De opdrachten zijn nu vooral gericht op samenwerken en overleggen. In groepjes van 3 of 4 bouwen ze bijvoorbeeld een staart voor een vlieger.

De klassikale opdracht is uitermate geschikt om veel leerlingen tegelijk kennis te laten maken met het STEAM lesprogramma. De individuele aandacht is iets minder, de tijd die leerlingen met het materiaal bezig kunnen zijn is juist weer wat langer. Ook leren ze samen te werken in een groep.

Op de voorbeeldpagina vind je een overzicht van knikkerbanen voor deze workshops.

Nascholing

Heb je op school zelf Hubelino knikkerbanen of overweeg je deze aan te schaffen? Dan geef ik graag een studiedag om jou en je collega's alles over het STEAM lesprogramma te vertellen. Je leert hier alles om zelf met je leerlingen aan de slag te gaan.

Het is ook mogelijk een workshop voor leerlingen te combineren met een studiedag voor docenten. Voor veel scholen is het interessant om de bouwstenen inbegrepen te laten zijn, zodat deze vanuit het studiebudget aangeschaft kunnen worden.