Basisschool

Speciaal voor basisscholen heb ik een STEAM lesprogramma ontwikkeld vol opdrachten die de leerlingen laten ontdekken. Het programma sluit aan bij bestaande leerlijnen en richt zich op alle groepen.

In de onderbouw gebruik ik opdrachten met platte knikkerbanen. Kleuters gaan aan de slag met vormen, kleuren en, voor wie eraan toe is, letters. Er zijn duidelijke instructiekaarten met patronen die leerlingen na kunnen bouwen. Natuurlijk help ik in het begeleiden van de kinderen.

Leerlingen in de middenbouw kunnen verdergaan met de opdrachten van de onderbouw, maar met ingewikkeldere patronen en aandacht voor bijvoorbeeld symmetrie en spiegelen. Ook kunnen zij langere knikkerbanen gaan bouwen in vrije opdrachten, zoals het maken van een vliegerstaart.

De opdrachten voor de bovenbouw dagen de leerlingen nog een stapje verder uit. De vrije opdrachten krijgen nu extra aanwijzingen mee, bijvoorbeeld het bouwen van twee knikkerbanen die elkaar kruisen. Voor de puzzelaars heb ik een smartgame gemaakt. Leerlingen krijgen te zien waar de knikkerbaan moet beginnen en waar deze moet eindigen. Met een beperkt aantal stukjes en hindernissen op het bord mogen ze deze met elkaar verbinden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een STEAM workshop in te steken. De meest gebruikte variant is om eerst met verschillende groepjes leerlingen aan de slag te gaan en aansluitend na schooltijd aan de docenten nadere uitleg te verschaffen.

Workshops zijn altijd inclusief kaartmateriaal. Voor veel scholen is het ook interessant om de bouwstenen inbegrepen te laten zijn, zodat deze vanuit het studiebudget aangeschaft kunnen worden. Informeer naar de mogelijkheden, we passen de invulling altijd aan jouw wensen aan. Lees ook over de voorbeeldprogramma's en de algemene informatie.

Voorbeelden